Dagbok!


Arbetet med inredningen fortsätter enligt plan! Jag håller nu på att slipa, för att sedan lacka!
Jag har också monterat fast dom nya hyllorna i salongen, dom är både limmande och skruvade! Kommer ihåg när min farfar seglade söderut, i Engelska kanalen med motvind och grov sjö, med sin Maxi 95:a och inredningen ramlade ner! Detta får givetvis inte hända!
Vårt nya peke har nu kommit! Blev super! Kostanad, exklusive teak, 14690 kr! Inte billigt, men riktigt starkt och välgjort! Bild kommer till våren när vi monterat det!

Ryggstöden monterade! Har även borrat upp för alla bultar som fäster överbyggnad mot däck (dom var igenplastade). Samtliga muttrar var lösa! Skall nu täta om och ersätta muttrana med låsmuttrar!

Nya hyllorna börjar ta form!
;

Ny öppningsbar ventil (fönster) monterad mellan pentry och sittbrunn, på BB sida.

Nu börjar sommaren att gå över i höst och det är dags att jobba med båten igen. Har idag plastat mastfoten och skall fortsätta imorgon. Plastar in en rejäl ekkloss med glasfiberspackel under och epoxi över. Blir betydligt starkare än orginalet.
;
20110904
Sommarbilder på familjen och vår Maxi 77:a! Nu är det dags att börja jobba med Allegron igen!

20110707
Idag har jag köpt teakplywood och annan teak på Sea Sea i Stockholm (Segeltorp). Nu skall vi bygga nya hyllor i salongen. Passade även på att kolla hur vi skall lösa ankare på peket! Köpte två rullar och kommer nu tillvekra en egen lösning. Köpte även ett 10 kg ankare av Bruce typ.
 
20110619
Idag har jag satt igång med att bygga ny mastfot.
20110617
Nu är allt målat och klart, förutom förpiken som skall målas i helgen!
20110612
Nu är allt skadat distansmaterial utbytt och allt invändigt plastarbete i båten klart! Håller nu på att måla klart invändigt!
20110525
Igår, idag och imorgon är det plastning som gäller. Förhoppningsvis blir jag klar så jag kan börja göra lite roligare saker!
20110521
Idag har vi sjösatt Brittania, vår Maxi 77:a. Allt gick bra och nästa steg är att fixa till henne för seglingen från Mönsterås till Kalmar.
20110503
Idag har vi äntligen slipat bort all färg från insidan av däcket/rufftaket! Även städat, ingen kan nog förstå hur båten såg ut efter slipningen! Fruktansvärt! Ett tips, ha simglasögon när ni slipar i trånga utrymmen med vinkelslip, fungerar toppen! Nu skall vi snart plasta!
20110420
Idag har vi börjat att slipa bort färgen från insidan av däcket/rufftaket! Gick mycket lättare än vi vågat hoppas på, äntligen medvind! Snart dags att plasta!
20110316
Äntligen! Nu är allt skadat distansmaterial bytt! Nu är det dags att slipa bort all färg och att lägga ett lager glasfibermatta!
20110307
Efter en ny period av kyla har vi inte gjort något utom att planera arbetet. Imorgon skall vi plasta igen, är det tänkt, då våren ser ut att titta fram! Vi har åter satt igång värmen i båten!
 

20110120
Värmen står på och vi plastar på! Håller nu på med förpiken!

20110111
Nu har jag börjat att plasta! Har värmen på i båten dygnet runt och kommer att plasta varje dag så länge det inte är för kallt ute. Vi har runt nollan nu. Har klurat ut en bra lösning för att pressa allt uppåt, se bilder! Fler bilder finns under Renovering - Distansmaterial.

20101220
Idag har vi beställt en ny septitank, på 24 liter. Har även slipat lite teak, men just nu har vi massa med snö och väldigt många minusgrader. Vad vi egentligen väntar på är att få plasta, men det är för kallt för det just nu!

 
20101126
Spisen (Origo 3000) monterad med egentillverkad balansupphängning! Origos egen upphägning gav inte bra svängutrymme på vår båt! Även monterat kokkärlshållare som sitter högt upp och ger en bra stabilitet vid kraftig sjögång! Inte som orginalet, bara en liten liten bit över kokkärlsbotten!
20101116
Nu har jag kommit igång med båten igen, efter att ha haft fullt upp med annat i några veckor! Jag har idag monterat låsbyglar till ruffluckan. Att bryta upp en rufflucka är nog bland det enklaste som finns för en tjuv, råkade ut för det en gång på min gamla båt. Har även spacklat lite inne i båten och snart skall det målas på nytt! Mallarna till bokhyllorna är nu nästan färdiga och jag har nu mätt ut vart håltagningarna skall göras för luckorna. Har även beställt teakplywood. Ny septitank är beställd.
20101021
Nu är pentryt färdigmålat och jag har börjat att göra mallar för bokhyllorna i salongen! Har även sågat ut sista biten av taket (insidan av däcket) för att byta ut distansmaterialet! Distansmaterialet kommer att ersättas till våren när båten har torkat ut ordentligt. Tack Lars-Olof Norlin för alla mail du skickat och all hjälp du bidragit med! Det är guld värt!
20101006
Jag målar och målar, börjar nu se slutet på den invändiga målningen av plast. Att måla träet är en senare historia! Har målat i ett par månader nu. Har även plastat (använder enbart glasfiber och epoxi), spacklat och slipat invändigt. Har idag även, för första gången sedan renoveringen började, börjat att inleda montering av saker och uppbyggnad av båten! Detta känns mycket roligare än att bara riva, kasta och slita ut! Toaletten har hittat sin position och hålen för montering är borrade idag! Det krävdes en hel del provsittning av toastolen för att hitta en riktigt bra placering, dom bilderna visar jag inte här;-)
20100927
Har snart målat färdigt hela båten invändigt! Har idag varit hos Rolf, nya ägaren till min gamla Allegro 27:a, Kamelia och mätt inredningen. Tackar för väldigt trevligt bemötande! När vi åker till båtmässan i Stockholm i november kommer vi att köpa massa teak när vi ändå är i Stockholm.
 
20100915
Har nu målat lite mer i båten, har ett par lager kvar på ett par ställen! På en del ställen har jag inte ens börjat!
20100908
Har nu målat lite i båten, bilder kommer snart! Har även monterat ner lite saker i sittbrunnen, motorpanelen och länspumpen.
20100901
Har tillbringat ett par dagar med att slita ner isoleringen i hela båten, skrapat gammalt lim och tvättat med aceton!


© Jonas Björkdahl